Olta Turu

Olta Turu

Olta Turu.

Balik-Avi-Olta Turu

Barbaros Yatçılık kış sezonunda da hizmetinizde!

Yazın Cabin Charter turlarımıza ve özel yat kiralama turlarımıza iştirak etmiş tüm misafirlerimizi, Ekim’in son haftası ve Nisan’ın ilk haftası arasındaki kış döneminde Balık Avı turlarımıza bekliyoruz.

Hafta sonları büyük şehirlerin stresinden uzaklaşıp, Gökova Körfezi’nin masmavi sularında ailenizle ya da arkadaşlarınızla hoşça vakit geçireceğiniz bir aktivitede Ege’nin bereketli sularında daha önce hiç avlamadığınız çeşitte ve büyüklükte balıklar tutabilme imkanınız olacaktır.

Olta balıkçılığının güzel ve adrenalin dolu dakikalarını bizimle yaşayacağınıza eminiz. Bölgemizde bulunan belli başlı balık türlerini avlarken kafanızda başka hiç bir düşünce kalmayacak. Balık tutmaya meraklı olanlar bilirler; stresin en büyük ilacıdır bu zevkli uğraş. Oltanızı denize sarkıtmış dolaşırken Gökova ve çevresinin olağan üstü güzelliklerini, çam ağaçları ile kaplı tepelerini ve koylarını zevkle izleyeceksiniz.

Oltanızın ucundaki balığın gücünü hissedip mücadeleye başladığınızda ise gerçek bir mücadele nasıl olur göreceksiniz. Tekneye aldığınız balıkları seyrederken alacağınız haz ise tatilinizin en güzel anları olarak kalacak.

İster amatör bir balıkçı olun isterseniz de profesyonel bir balık avcısı. Olabildiğince doğal ve zevkli bir mücadeleye girişeceğinizden hiç şüpheniz olmasın.


HANGİ BALIKLARI TUTABİLİRİZ?

Burada mevsimine göre en çok avlamaktan hoşlanacağınız balıkları aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz. Özellikle 5-40 kg arasında değişen ağırlıklarıyla Akya, Sarıkuyruk (Kuzu) Orfoz, Lahos ve Sinarit balıklarını tutmak size tam bir adrenalin patlaması yaşatacak

 

Hangi Balıkları Tutabilliriz

 

BALIK AVI TURUNA GELİRKEN YANIMIZA NELER ALMALIYIZ?
- 200 gr Jig, 9 - 11 cm arası.

 - Uzun metal gagalı dip rapalası. (Dip rapalaları, sırtı yaparken, uzun gagaları sayesinde, kurşun ağırlık olmadan, 4 ila 9 m. arası dalabilirler.)

- Akya Oltası hazırlığında kullanmak için, 10 adet, 4,0 üçlü kanca.

- Ayrıca, Sahil Güvenlik Kontrolleri için, T.C. Kimlik Belgenizin yanınızda bulunması gerekmektedir.
-  Şapka, güneş gözlüğü, güneş koruyucusu, deniz havlusu yanınızda getirmeyi unutmayınız.

- İlaç kullanmak zorundaysanız, ilaçlarınız, güneşten aşırı rahatsız oluyorsanız, ince bir sweatshirt, sizi güneşten koruyacak en iyi giyecektir. Ayrıca gece konaklama yapacaksanız, gece koylar serin olacağı için kazak, rüzgarlık, yağmurluk, bere, kaşkol gibi sizi soğuktan koruyacak elbiselerinizi getirmenizi öneririz.

- Tam günlük ve 2 – 3 günlük tura çıkacaksanız, yiyecek ve içecek alışverişi yapmanız gerekir. Dilerseniz de tarafımızca yüklenecek kumanya menüsünü satın alabilirsiniz.

AKYA
Akya

  • L: Lichia amia
  • M: Kuzu, Çıplak, Leka, İskender  Balığı
  • İ: Leerfish
  • A: Gabelmakrele
  • F: Caranga


Akya, tek yada küçük sürüler halinde yaşayan ve avı en zor balıklardan biridir.Türkiye sularında Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz’de yaşayan akyanın diğer adları hanım balığı, pulsuz ve çıplak’tır. Akyaya bu adların takılmasının nedeni bedeninde neredeyse hiç pul bulunmamasıdır.

Ortalama uzunluğu 50-60 santimetre, ağırlığı ise 30-35 kilogramdır. Ancak boyu iki metre, ağırlığı ise 50 kilogram olanlarına da rastlanır. Genellikle sahile yakın kıyıları kırmalı ve dipleri taşlık sularda avlanır. En sevdiği besinler küçük balıklar, yumuşakçalar ve deniz kabuklularıdır.

Vücut oval, yanlardan yassılaşmış, sırt mavi, kısmen yeşilimsi, karın gümüşi renktedir. Vücut ince yapılmış pullarla örtülü, kafada pul yoktur. Yanal çizgi karakteristik olup, solungaç kapağından başlar, göğüs ucuna kadar sırta paralel hat çizer, daha sonra karına doğru bir kavis yapıp, tekrar düz bir hat halinde kuyruğa uzanır. Yırtıcılığı lüfere benzediği için kofana irisi diye tanımlandığı olursa da, lüferlerden yanal çizginin solungaç kapağının ilerisinden düz bir hat halinde kuyruğa uzaması ile ayrılır.

Yırtıcı olan akya,balık sürülerine acımasızca saldırmasıyla lüferi andırır.Son derece çevik,kıvrak ve atiktir.Aniden sağa sola,ileri ve geriye dalışlar yapar.

AV YASAĞI
15 Nisan -31 Ağustos tarihleri arasında genel av yasakları uygulanır.

ÜREME DÖNEMİ
Üreme dönemi Nisan-Ağustos ayları arasındadır.
Minimum Avlanma Boyu: 30 cm

TÜKETİM ZAMANI
Akya Tüketim Zamanı

TÜKETİM ŞEKLİ
Akyanın kafasından çorba, ızgara (fileto veya şiş), çorba, yahni, galeta ununa batırılmış etinden ise tava yapılır.

 

BARBUNYA
Barbunya

  • L: Mullus barbatus
  • M: Asıl Barbunya, KepezBarbunyası,
  • Sultan Balığı
  • İ: Red mullet
  • A: Meerbarbe
  • F: Rouget de vase


Denizlerimizin bu tatlı balığı genellikle Ege ve Akdeniz’de bulunur. Vücut yanlardan basık, oval şekilde baş irice yandan görünüşü buruna doğru yuvarlak, alnı dikey, yüzgeçleri sarı, vücudu pembe-kırmızı, baş, vücut büyük, kolayca dökülebilen pullarla kaplı, alt çenenin altında uzunca iki bıyığı vardır.

Alt çenede diş yoktur.  Yan çizgisi aralıksız ve düzdür.  Dorsal yüzgeç renksiz veya düz renklidir.

Kaya Barbunyası, Kum barbunyası, Ot barbunyası ve Paşa barbunu diye dört çeşidi vardır.

Bunların içinde en makbulü kaya barbunyasıdır.  Sırtı kırmızı ve karın kısmı beyaz olan kaya barbununun sırtında hiç gri leke bulunmaz. Kum ve ot barbunyasında ise sırt gri ile kırmızı renklerin karmaşası halindedir.
Paşa barbununun her iki yanında, çeneden kuyruğa doğru sarı bir şerit bulunur. Kaya Barbunyası, Kum barbunyası, Ot barbunyası ve Paşa barbunu diye dört çeşidi vardır. Bunların içinde en makbulu kaya barbunyasıdır.

Sırtı kırmızı ve karın kısmı beyaz olan kaya barbununun sırtında hiç gri leke bulunmaz. Kum ve ot barbunyasında ise sırt gri ile kırmızı renklerin karmaşası halindedir. Paşa barbununun her iki yanında, çeneden kuyruğa doğru sarı bir şerit bulunur. Tekir ile çok karıştırılan bu balığın en lezzetli zamanı Temmuz ile Ekim ayları arasıdır.

Barbunya balığı Tekir balığından burnunun hemen dik oluşu, ağzın göz hizasına ulaşması, göz çukuru altında üç adet pul bulunması, vücudunun yanları, ilk sırt yüzgecinin bantsız oluşu ile ayrılır.

AV YASAĞI 

  • 15 Nisan -31 Ağustos tarihleri arasında genel av yasakları uygulanır.
  • Minimum Avlanma Boyu: 13 cm
  • Nil Barbunyası : 10 Cm


ÜREME DÖNEMİ:

Mayısın sonlarından itibaren yumurta bırakan bu tür, ağustos ortalarına kadar bu aktivitesine devam eder. Dişi bireylerinin 1 yaşında 11 cm civarlarında ilk üreme faaliyetine başladığı gözlemlenen barbunyanın üreme ortamındaki sıcaklık 18-25 °C arasında değişmektedir.


TÜKETİM ZAMANI
Barbunya Tüketim Zamanı


NASIL TÜKETİLİR
En lezzetli zamanı Temmuz ile Ekim ayları arasıdır. Bu süre zarfında tavası, ızgarası ve kağıtta kebabı çok güzel olur.

ÇİPURA
Barbunya

  • L: Sparus  aurata
  • M: Alyanak, Mendik, Lidaki (Küçüğü)
  • İ: Gilthead seabream
  • A: Dorade Royal
  • F: Daurade

Çipura balığı (Sparus aurata),  Sparidae familyasına ait, antik çağdan beri sevilerek tüketilen bir Akdeniz balığıdır.

Akdeniz ve Ege denizinde yaygındır ama Marmara denizinde seyrek rastlanır.

Boyları ortalama 25–35 cm. ağırlıkları 0,5–3 kg’ yi bulur. 60 cm. ve 6 kg. olanları da seyrek olarak görülebilir.

Kuvvetli çenesiyle küçük kabukluları, balıkları ve diğer hayvanları kolayca yiyen etçil bir balıktır.  Yaz aylarında sığlarda, kış aylarında da 30–40 m. derinliklerde yaşar.

İki yaşın üzerindekiler daha da derinlere iner.  Eti az kılçıklı, sert, beyaz ve çok lezzetlidir.  Izgarada pişirilmesi tercih edilir.  Ayrıca üretim kültürüne uygunluğu nedeniyle ekonomik değeri çok yüksektir.  Çipura balığı günümüzde Türkiye’de, Yunanistan’da, İsrail’de ve İspanya’da başarılı olarak üretilir.

Yıllar boyunca yapılan kontrolsüz avlanmalar sonucu denizlerde sayısı çok azalmış ancak balık üretim çiftliklerinde yetiştirilmektedir.

Çipura balıkları protandrik hermafroditizm gösterirler.

Diğer bir deyişle balıkların hepsi erkek olarak doğar, 12 aydan sonra % 80’i dişi gonatlara sahip olur.

Çiftliklerde yetiştirilen balıkların kusuru hızlı büyümeden dolayı pigment oluşumunu tamamlayamaz, balıkların rengi doğadaki kadar parlak-altın sarısı yerine daha mat ve koyu olur.

ÜREME DÖNEMİ
Ege Denizi’nde Kasım-Şubat, Akdeniz’de Ekim-Aralık ayları arasında 100–150.000 yumurta dökerler.

AV YASAĞI
Minimum Avlanma Boyu: 20 Cm

TÜKETİM ZAMANI
Çipura Tüketim Zamanı

GÜMÜŞ
Gümüş

  • L: Atherina hepsetus
  • M: Çamuka, Tokmakbaş, Aterin
  • İ: Mediterranean sand smelt
  • A: Gmeiner Ährenfisch
  • F: Cabasson

 

Vücut yanlardan hafif yassılaşmış, ince uzun bir şekildedir. Baş uzunluğu vücut yüksekliğine eşittir. Ağız büyük, hafif yukarıya doğru uç durumludur. Yanaklar ve solungaç kapaklarının üzeri pullarla kaplıdır. Vücut iri yuvarlak pullarla örtülüdür. Çenelerde, damak üzerinde kıl şeklinde ince dişler mevcuttur.


Yan çizgi bulunmaz. Göğüs yüzgeçlerinin serbest ucu karın yüzgeçlerine kadar uzanır. Rengi parlak beyaz, sırtı zeytini yeşil, yan taraflarının alt yarısı gümüşi beyaz, üst yarısı grimsi sarıdır.
Küçük sahil formu olup, sıcak deniz ve deniz bağlantılı göllerde yaşar. Deri ve pulları şeffaf olduğu için ışığa tutulduklarında sindirim organları görülebilir.


ÜREME DÖNEMİ
Üreme periyodu Nisan’dan Temmuz’a kadar sürmektedir. Bu mevsimde, kışladıkları ve nisbeten açık, derin sulardan sahillere yaklaşarak büyük gruplar halinde üremelerini sürdürürler.
Bir yaşında eşeysel olgunluğa ulaşırlar. Yumurtalarını zemini kumlu-çakıllı ve bitki örtüsü bol olan sığ sahil sularına bırakırlar. Olgun bir dişi balık 2 mm çapında 600 kadar yumurta verebilir. Yumurtalar yağ damlası ihtiva eder ve tutunma iplikleriyle bitki gövdelerine yapışırlar, yani yumurtası demersaldir.
Burada çevresel koşullara bağlı olarak, 8-10 gün süren kuluçka devresinden sonra, yumurtadan çıkan larvalar, pelajik olarak yaşarlar ve hayvansal planktonik organizmalarla beslenirler.

AV YASAĞI
İç sularda Atherina boyeri  İl Müdürlüklerince belirlenecek alanlarda, Bakanlıktan izin alınması şartıyla, ığrıp ve manyat ağları ile gümüş balığı (Atherina boyeri) avcılığı donem boyunca serbesttir. Avlanan ürünler için il veya ilce müdürlüklerinden “Menşei Belgesi”nin alınması zorunludur.


TÜKETİM ZAMANI
Gümüş Tüketim Zamanı


TÜKETİM ŞEKLİ
Özellikle tavası güzel olur.

HAMSİ
Hamsi


L: Engraulis encrasicolus
M: Platika, Çatal kuyruk, Trina
İ: Anchovy 
A: Anchovis 
F: Anchois commun


Hamsi özellikle Karadeniz’de kış aylarında gırgır adı verilen çevirme ağlarıyla avlanan doğal ürünümüz. Hamsi (Engraulis) genellikle bütün tropik ve subtropik denizlerde yaşayıp, kıyı kesimlerinde sürüler oluşturuyorlar. Hatta zaman zaman nehir deltalarında da görülebiliyorlar. Hamsi özellikle Karadeniz ve Azak Denizi’nde bol miktarda bulunan bir balık türü. Bu balığın Karadeniz’deki türleri, Engraulis encrasicolus ponticus ve Engraulis encrasicolus maeticus.


Bunlardan Engraulis encrasicolus ponticus, Karadeniz hamsisi olarak sıkça bahsedilen tür. Karadeniz hamsisinin boyu 18-20 cm’ye kadar büyüyebilir. Engraulis encrasicolus maeticus ise Azak hamsisi olarak bilinir ve boyu 15 cm’ ye kadar ulaşır. Azak Denizi’nde ürer ve beslenir ve kışlarken kuzey Kafkasya’dan Sukumi’ye kadar ve kısmen de Kırım açıklarında dolaşır. Kışlama döneminde bu tür yalnız BDT üyelerince avlanır. Yalnız bazı araştırmacılar, bu türün Türkiye sahillerine kadar indiği ve avlandığını ileri sürüyorlar.


Karadeniz hamsisi kuzey-güney yönünde kışlama, beslenme ve üreme göçü yapar. Güney yönünde kışlamak ve kuzey yönünde de beslenme ve üreme göçünün hızı günde 10-20 mil olur. Sürüler, genellikle Anadolu, Kafkasya ve Kırım sahillerinin ılık alanlarında kışlarlar ve sık sürüler oluştururlar. Sürü yoğunluğu, gündüz oluşan sık sürülerde metreküpte 500 – 800 birey, seyrek sürülerde 200-400 birey/m3 iken bu, geceleri 20-60 birey/m3’e kadar iner. Hamsi gece gündüz arasında dikey göç yaparak, gündüzleri derin suya (70-90 m) inerken geceleri sahillere doğru ve yüzeye (10-40 m) çıkar.


AV YASAĞI :
15 Nisan -31 Ağustos tarihleri arasında genel av yasakları uygulanır.
Minimum Avlanma Boyu: 9 cm


ÜREME DÖNEMİ :
Karadeniz hamsisi cinsel olgunluğa bir yılda ulaşır. Mayıs-Eylül ayları arasında 10 ve daha çok batında yumurtlama gerçekleşir. Bir yaşındaki genç balıklar ilk kez yumurtlama sezonunun sonuna doğru yumurta bırakırlar. Bireysel ortalama doğurganlık 42,000 yumurta olarak bulunmuştur.


Hamsinin ömrü 2-3 yıldır. Geçirdikleri birinci kıştan sonra olgunlaşırlar. Yumurtlama 17-18°C’deki kıyıya yakın sığ sularda 5-10 metreler arasında gerçekleşir. Yumurtlamanın olduğu suyun tuzluluğu 12-18 ppt ve pH’si da 8-3 ile 8.4 arasında değişmektedir. Yumurtalar elips şeklinde olup suda yüzerler (pelajik). Su sıcaklığına bağlı olarak 24 saat içerisinde larva oluşur

.
Daha çok 5-30 metreler arasında dağılan planktonik larvalar diğer planktonlarla beslenirler. Genellikle (Mayıs ayında) bırakılan (erken batın) yumurtalardan çıkan larvalarda yüksek ölüm oranları görülmektedir. Bu durum larvaların dikey göç sırasında soğuk suyla karşılaşmalarından kaynaklanır. En yüksek yaşam oranıysa Haziran sonu-Temmuz başında bırakılan yumurtalarda görülüyor.


Marmara Denizi’nde; Nisan ayının ikinci yarısından Ekim ayının ikinci yarısına kadar; Karadeniz’de ise Haziran ayının başından Ağustos ayının sonuna kadar planktonda yumurta ve larvalarına rastlanır.


TÜKETİM ZAMANI:
Hamsi Tüketim Zamanı

 

TÜKETİM ŞEKLİ :
Yağlı ve çok lezzetli eti olan hamsinin ızgarası, tavası, buğulaması, haşlaması, içli tavası gibi kendine has çeşitli yemekleri yapılır. “Hamşur” ekmek denilen mısır unuyla pişirilmiş ekmeğin içine katılan hamsi parçaları ekmeğe ayrı bir lezzet verir.


GÜMÜŞ
Gümüş

  • L: Atherina hepsetus
  • M: Çamuka, Tokmakbaş, Aterin
  • İ: Mediterranean sand smelt
  • A: Gmeiner Ährenfisch
  • F: Cabasson

 

Vücut yanlardan hafif yassılaşmış, ince uzun bir şekildedir. Baş uzunluğu vücut yüksekliğine eşittir. Ağız büyük, hafif yukarıya doğru uç durumludur. Yanaklar ve solungaç kapaklarının üzeri pullarla kaplıdır. Vücut iri yuvarlak pullarla örtülüdür. Çenelerde, damak üzerinde kıl şeklinde ince dişler mevcuttur.


Yan çizgi bulunmaz. Göğüs yüzgeçlerinin serbest ucu karın yüzgeçlerine kadar uzanır. Rengi parlak beyaz, sırtı zeytini yeşil, yan taraflarının alt yarısı gümüşi beyaz, üst yarısı grimsi sarıdır.
Küçük sahil formu olup, sıcak deniz ve deniz bağlantılı göllerde yaşar. Deri ve pulları şeffaf olduğu için ışığa tutulduklarında sindirim organları görülebilir.


ÜREME DÖNEMİ
Üreme periyodu Nisan’dan Temmuz’a kadar sürmektedir. Bu mevsimde, kışladıkları ve nisbeten açık, derin sulardan sahillere yaklaşarak büyük gruplar halinde üremelerini sürdürürler.
Bir yaşında eşeysel olgunluğa ulaşırlar. Yumurtalarını zemini kumlu-çakıllı ve bitki örtüsü bol olan sığ sahil sularına bırakırlar. Olgun bir dişi balık 2 mm çapında 600 kadar yumurta verebilir. Yumurtalar yağ damlası ihtiva eder ve tutunma iplikleriyle bitki gövdelerine yapışırlar, yani yumurtası demersaldir.
Burada çevresel koşullara bağlı olarak, 8-10 gün süren kuluçka devresinden sonra, yumurtadan çıkan larvalar, pelajik olarak yaşarlar ve hayvansal planktonik organizmalarla beslenirler.

AV YASAĞI
İç sularda Atherina boyeri  İl Müdürlüklerince belirlenecek alanlarda, Bakanlıktan izin alınması şartıyla, ığrıp ve manyat ağları ile gümüş balığı (Atherina boyeri) avcılığı donem boyunca serbesttir. Avlanan ürünler için il veya ilce müdürlüklerinden “Menşei Belgesi”nin alınması zorunludur.


TÜKETİM ZAMANI
Gümüş Tüketim Zamanı


TÜKETİM ŞEKLİ
Özellikle tavası güzel olur.

ISKARMOZ (BARAKÜDA)
Iskarmoz- Baraküda


L: Sphyraena sphyraena
M: Barakuda
İ: European barracuda
A: Europäischer Barrakuda
F: Brochet de mer


Bütün sıcak ve ılık denizlerin sığ sularından 100 m. derinliğe kadar orta sularda yaşayan bir balıktır. Vücut uzun, kalın ve yuvarlaktır. Sırt tarafı esmer yeşil, karın tarafı parlak gümüşimsi renktedir. Başı uzun, burnu sivridir. Vücut küçük pullarda kaplıdır. Ağızdaki dişler büyük ve oldukça belirgindir. Alt çenesi üst çenesine oranla daha ileride olup, ucu yukarı doğru kıvrıktır. İrili ufaklı sivri ve keskin dişleri vardır. Marmara’da az, Ege ve Akdeniz’de fazlaca bulunur. Boyu 1 m’ye erişen Iskarmoz Balığı Barakuda olarak okyanuslarda 3 m’ye kadar büyüyebilir.


ÜREME DÖNEMİ :
İlkbahar sonu ile yaz mevsiminde ürerler. Pelajik olan yumurtaları 1,2–1,6 mm’dir. Yumurta verimliliği ise 40.000–450.000 arasında değişir. Çok kısa süreli kuluçka devresinden sonra, yumurtadan çıkan larvalar da pelajik olup, kısa sürede planktonla beslenmeye başlayarak hızla gelişirler.


TÜKETİM ZAMANI
Iskarmoz- Baraküda Tüketim Zamanı


NASIL TÜKETİLİR :
Bazı ülkelerde taze ve tuzlanarak tüketilmektedir.


ISKAROZ (PAPAĞAN)
Iskaroz - Papagan

L: Sparisoma cretense
M: Iskaroz
İ: Parrotfish
A: Seepapagei
F: Perroquet vieillard

 

Genel vücut renkleri çok defa kırmızı kahverengi, yanları ve kuyruk yüzgeci uçuk menekşe, göğüs ve karın yüzgeci ise portakal rengidir.
Boyları en fazla 50 cm; bölgemiz denizlerinde ise 30 cm kadardır.


Sıcak ve ılık denizlerin sığ, sahil bölgelerinde, çoğunlukla da nehir ağızlarına yakın bol bitki ile örtülü kayalık, taşlık kesimlerde, dip ve dibe yakın olarak bulunan; 5–10 m.ye kadar olan yerlerde yaygın; nadiren de 50 m. derinliklere kadar yayılan ve demersal olarak yaşayan bir balıktır.


Vücut oval, yanlardan hafifçe basık, baş konik, burun yuvarlak, özellikle gözler arasındaki saha düzdür. Ağızda, dişler ön tarafta plak şeklinde, yan yana sıralanarak kaynaşmış bir gagayı andırır. Karakteristik olarak yanak üzerinde, bir sıra iri pul dizisi bulunur.

ÜREME DÖNEMİ
Üremelerini Temmuz – Ekim ayları arasında 30 m. derinliklerde sürdürürler.      

T ÜKETİM ŞEKLİ

Etleri sert, yavan ve lezzetsizdir. Bu nedenle de ekonomik değeri bulunmamakla beraber taze iken tavası güzel olur.

TÜKETİM ZAMANI
Iskaroz-Papağan-Tüketim Şekli


İSTAVRİT
İstavrit

L: Trachurus trachurus
İ: Atlantic horse mackerel
A: Holzmakrele
F: Chinchard d’Europe


Sırtı mavimsi yeşil, yanları gümüşi ve karın beyazdır. Kuyruk yüzgecinin rengi sarıdır. Maksimum uzunluk 60 cm; ortalama uzunluğu 10-50 cm’dir.  Yarı pelajik bir türdür. Etçil olup; besinlerini hamsi, çaça, gümüş ve sardalya gibi balıkların yavruları ile kabuklular ve kurtlar gibi omurgasız hayvanlar oluşturur.


Türkiye balıkçılığında önemli yeri olan T.mediterraneus bilhassa Karadeniz’in doğu kısımlarında yoğun olarak görülen ikinci balık türüdür. Eti lezzetlidir. Taze, dondurulmuş, işlenmiş, tuzlanmış ve konserve olarak yenilir. Ayrıca kurutulmuş olarak da tüketilmektedir. En yoğun olarak avcılığı gırgır ile yapılır. Bunun yanı sıra avcılığında dalyan, ığrıp, tarlakoz, ortasu trolu, olta ve çapari gibi av aletleri kullanılır.


ÜREME DÖNEMİ
Genel olarak iki yaşından sonra eşeysel olgunluğa ulaşan bu balıkların üreme dönemi Üreme periyodu Mart-Temmuz ayları arasındadır. Yumurta ve larvaları pelajiktir. Yumurtaların çapı 0,84 – 1,1 mm’dir.


AV YASAĞI
15 Nisan – 31 Ağustos tarihleri arasında çevirme ağları ile avcılığı yasaktır.
Minimum Av Boyu: 13 cm


TÜKETİM ZAMANI
İstavrit Tüketim Zamanı

 

TÜKETİM ŞEKLİ
Özellikle tavası ve ızgarası güzel olur.


İZMARİT
İzmarit

L: Spicara maena
M: Pabuç, Kancur, Papya
İ: Blotched picarel
A: Laxierfisch
F: Mendole


Sırtı gri veya koyu grimsi mavi renkli ve mavi noktalıdır. Yumurtlama döneminde mavi noktalar daha belirgindir. Karın bölgesi ise gümüşi renklidir.
Maksimum boy erkeklerde 25 cm, dişilerde ise 21 cm’dir. Genellikle 12 – 20 cm arasında bulunurlar.
Demersal bir tür olup 170 m. derinliğe kadar posidonia’lı ortamlarda, çamurlu veya sert yapılı zeminlerde sürüler halinde yaşarlar. 


ÜREME DÖNEMİ
Bu türün üremesi yazın 18-25 °C’de haziran,ağustos ayları arasında gerçekleşmektedir. Ege Denizi’nde Eylül-Kasım aylarında ürerler. Yumurtaların çapı 0,35 – 0,50 mm arasında olup demersaldir. Yumurtadan çıkan larvalar ise sahillere yakın yerlerde pelajik olarak yaşarlar.


TÜKETİM ZAMANI

İzmarit Türekitm Zamanı

TÜKETİM ŞEKLİ
Tavası güzel olur. Sonbahar ve kış aylarında ızgarası dahi yapılır. İzmaritler ızgara yapılırken ayıklanmaz. Olduğu gibi pişirilip bilahare derisi, bağırsakları ve kılçıkları ayıklanır. Üzerine limon ve zeytinyağı ile kıyılmış maydanoz eklenerek hazırlanır. Pulları kazındıktan sonra derisi tulum çıkarılarak yapılan tavası da çok güzel olur.


KALKAN
kalkan

L: Psetta maxima
M: Sofra Balığı
İ: Turbot
A: Haandreiß
F: Turbot

Vücutları üstten dairevi görünüşlü ve biraz bombelidir. Alt tarafları tamamen düzdür. Derisi pulsuz fakat küçük kemiksi yumrularla kaplıdır. Gözler vücudun sol tarafında bulunur. Sırt yüzgeci gözlerin önünden başlar. Göğüs yüzgeçleri küçüktür. Bütün yüzgeçleri yumuşak ışınlıdır. Sırt yüzgecinde 60-71, anal yüzgecinde ise 44-52 ışın bulunur. Keskin dikenleri bulunmaz. Kuyruk yüzgeci yüzme işlerini sağladığından yataydır.
Yan çizgi, vücudun orta kısmında bir eğri (kavis) yapar. Ağız, dorsal ve maildir. Çeneler bir çok sıra teşkil eden dişlerle örtülüdür. Burun delikleri gözlerinin önündedir. Anüs deliği öne çok yaklaşmıştır.
Ortalama 40–65 cm arasındadırlar. Maksimum 100 cm boya kadar ulaşırlar.

ÜREME DÖNEMİ
Kalkan balığı ilkbahar döneminde özellikle mayıs ayı yoğun olmak üzere nisan-haziran aylarında yumurta bırakmaktadır. Yoğun üreme dönemi olan mayıs ayında su sıcaklığı 12-18 °C arasında değişmektedir. Üreme dişi bireylerde 3 yaşında kısmi olarak başlamakta ancak üreme faaliyetine tam katılım 4 yaşlarında olmaktadır. Bu dönemde ortalama boy 44 cm civarındadır.

AV YASAĞI 
Minimum Av Boyu : 45 cm
kalkan av yasağı

 

TÜKETİM ZAMANI
kalkan tüketim zamanı

TÜKETİM ŞEKLİ
Özellikle buğulama ve tavası güzeldir.


KEFAL
kalkan

L:Mugil cephalus
M:Avrita, Topan, Topbaş, Koklan balığı
İ: Black mullet
A: Flachkopf-Meeräsche
F: Cabot


Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz’de sürüler halinde yaşar. Has kefal, sidikli ilarya, altınbaş kefal, mavri gibi adları olan değişik türleri vardır. Ortalama uzunluğu cinsine göre 25 ile 90 santimetre arasındadır. Ortalama ömrü ise 15 yıldır.
Çok zeki, güçlü ve çevik bir balık olan kefal avı çok zahmetlidir. Oltaya çok zor atlar. En verimi avı, serpme ağla yapılır.


ÜREME DÖNEMİ
Erkekler 6-7 yaşında, 28-30 cm iken; dişiler ise 7-8 yaşında 33-34 cm iken eşeysel olgunluğa erişirler. Haziran-Eylül döneminde ürerler. Bir defada 3.500.000-7.000.000 adet arasında yumurta verirler. 4-5 günlük kuluçka süresinden sonra larvaları yumurtadan çıkar.         


AV YASAĞI
Minimum Av Boyları:
Kefal (Amuderya kefali) Mugil soiuy 35 cm
Kefal (Sarıkulak kefal) Liza aurata 30 cm
Kefal (Has kefal) Mugil cephalus 30 cm
Kefal (Diğer kefaller) Mugil (Oedalechius) labeo,Chelon labrosus,
Liza ramada Liza saliens 20  cm         

 
TÜKETİM ZAMANI
Kefal Tüketim Zamanı

TÜKETİM ŞEKLİ
Beyaz eti çok lezzetlidir. Küçük boy kefalin tavası güzel olur. Büyük boyların ise buğulaması yapılır. Tepsiyle soğanlarla beraber dizilen fırında kefal de lezzetli bir yemektir.Bunun yanı sıra mayonezli haşlaması ve pilakisi de yapılır.Tütsülemesi de çok lezzetlidir.Yumurtasından tarama ve balık yumurtası yapılır.


KILIÇ BALIĞI
KILIÇ BALIĞI

L: Xiphias gladius
İ: Swordfish
A: Schwertfisch
F: Espadon

Nesli son yıllarda çok azalan kılıç balığı okyanusların sıcak ve ılıman bölgelerinde yaşayan çok gösterişli bir balıktır. Vücut kaslarından gözlerine yayılan ısı ile özel bir ısıtma sistemine sahip kılıç balığı yerin 600 metre derininde 5 derecede bile yaşayabilir.
Ortalama uzunluğu 1,80-3,30 metre arasında değişir. Ortalama ağırlığı ise 45 ila 140 kilogram arasındadır. Aşırı avlanma yüzünden nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan kılıç balığının avı zıpkınla gerçekleştirir.


ÜREME DÖNEMİ
Üreme dönemi Marmara’da Nisan-Haziran ayları, Akdeniz’de ise Haziran-Eylül arasındadır.


AV YASAĞI
Minimum av boyu 125 cm olup, !5 Şubat-15 Mart ve 1 Ekim-30 Kasım tarihleri arasında avcılığı yasaktır. Avcılığı izne tabiidir. Avcılık yapacak balıkçı gemileri bulunduğu ilin Tarım İl Müdürlüğünden izin almak zorundadır.


TÜKETİM ZAMANI
Kılıç Balığı Tüketim Zamanı
 
TÜKETİM ŞEKLİ
Eti lezzetlidir. Şiş ızgarası çok makbuldür.


KUPES
KUPES

L: Boops boops
M: Kupez, Kupa
İ: Bogue
A: Gelbstriemen
F: Bogue

Sparidae familyasına mensup diğer balıkların elips şeklinin aksine iğimsi bir vücut yapısına sahiptirler. Uzunluğu derinliğinin 4 katı kadardır.Büyük gözlüdür. Göz çapı gözçukuru önündeki mesafeden daha uzundur. Ağzı küçük eğik ve uçtadır.
Sırt mavimtırak gri, karın yanları ve karnı gümüşüdür.
Maksimum 36 cm; ortalama uzunluğu 10-25 cm.dir.


ÜREME DÖNEMİ
İlk eşeysel olgunluk boyu 13 cm’dir (1 yaş); 19 cm boya kadar olan bireylerin % 78’i dişilerden oluşmaktadır. Total boyu 32 cm olanlarda yumurta verimliliği 395 000 adettir. Doğu Akdeniz’de Şubat-Nisan, Batı Akdeniz’de Nisan-Mayıs, Karadeniz’de ise yaz döneminde ürerler.


TÜKETİM ZAMANI
Kupes Tüketim Zamanı

TÜKETİM ŞEKLİ
Taze olarak tüketilirler


LAHOZ
LAHOZ

L: Epinephelus aeneus
M: Girida, Lagos, Kum Gridası
İ: White grouper
A: Weißer Zackenbarsch
F: Mérou


Uzun ve yanlardan basık vücutludur. Ağız büyük olup her iki çenenin ön kısmında köpek dişi benzeri dişler ve arkada küçük dişler bulunur.
Sırtı ve yanları grimsi, karın ise beyazımsıdır. Anal ve karın yüzgeçlerin kenarları mavidir.
Maksimum boy 120 cm’dir. Ortalama 30-80 cm. arasındadır.
Genellikle balıklar, sefalopotlar ve kabuklularla beslenir.
Tropik ve ılık denizlerde yaşarlar. Kıyıdan itibaren 20-200 m. derinliğe kadar olan kumlu ve çamurlu bölgede demersal olarak bulunur. Akdeniz ve Ege Denizinin en değerli balığıdır.


ÜREME DÖNEMİ
İlkbahar ve yaz döneminde ürerler. Dişiler 50-60 cm boyda (5-7 yaş) ve yaklaşık 3 kg ağırlıkta ilk eşeysel olgunluğa ulaşır; pek çok dişi 9 kg ağırlıkta (bazen 3-5 kg’da) cinsiyet değiştirirler.


 AV YASAĞI
Minimum av boyu 45 cm dir. 15 Haziran – 31 Temmuz  tarihleri arasında her türlü istihsal vasıtası ile avcılığı yasaktır. Ancak, bu dönemde 9 numaradan küçük (ebat olarak büyük) olta iğnesi kullanmak şartıyla parakete ile lagos avcılığı yapılması serbesttir. Avcılığın serbest olduğu dönemde ise 45 cm’den küçük olanlarının da avcılığı yasaklanmıştır. Ayrıca, sepet, pinter vb. tuzaklar ve dalarak zıpkın veya su altı tüfeği ile Lahoz avcılığı yapılması yasaktır.     


TÜKETİM ZAMANI
Lahoz Tüketim Zamanı
TÜKETİM ŞEKLİ
Ekonomik değerleri yüksek olan balıklardır. Yurt içinde taze olarak tüketilen bu balıkların etleri beyaz, gevrek ve çok lezzetlidir. Yurt dışına taze ve dondurulmuş olarak pazarlanır. Buğulama, yahni, ızgara (şiş, fileto), çorba, haşlama mayonezli, plaki, salata olarak tüketilir.


LEVREK
LEVREK

L: Dicentrarchus labrax
M: Küçüğü İspendek
İ: Sea bass


Vücudu fusiform şeklinde ve derisi iri pullarla örtülü, sırtı kurşuni, karnı gümüşi renktedir. Küçük siyah benekli olduğundan alabalığı andırır. Genç levreklerin sırtları siyah benekli, erginlerin sırtları ise beneksiz veya koyu renktedir. Dillerinin üzerinde diloit dişleri vardır. Boyları 40-100 cm arasında değişir. Genellikle ağırlıkları 8–10 kg’dır.15 kg’a kadar çıktığı görülmüştür.

Eti yağsız ve çok lezzetlidir. Taze olarak yenir. Türkiye kıyılarında Karadeniz, Marmara ve Akdeniz’de bulunur. Her mevsimde, genellikle de mayıs ortalarından kasım sonuna kadar avlanır. Sonbahar ayları sırasında ırmak ağızlarında üremeye başladıklarında sürüler halinde toplanırlar.

Karadeniz, Ege ve Akdenizde çiftliklerde yaygın olarak, yumurtadan pazara kadar üretimi yapılmaktadır. Üretimin büyük bölümü özellikle AB ülkelerine ihraç edilir.
Etçil ve yırtıcıdırlar. En çok karides, küçük balık, yengeç ve kurtçuklarla beslenirler. Aşırı pradetördür.

Üreme dönemlerinde yağsız olmaları nedeniyle lezzetsizdirler. Ancak, çiftliklerde üretilen levrek balıkları yılın her döneminde yağlı olmaları nedeniyle lezzetlidirler.

DİKKAT: Balık marketlerde satışı yapılırken Deniz Levreği diye bir ayırım görürsünüz. Bunun anlamı doğal ortamdan avlanan levrektir. Ancak satın aldığınız Levrek muhtemelen akuakültür yolu ile üretimi yapılan levrektir. Aynı olay çipura içinde geçerlidir. Aldanmayın.


 ÜREME DÖNEMİ
Karadeniz’de kış aylarında dere ağızlarına Akdeniz’de Ocak-Mart ayları arasında ürerler.

AV YASAĞI
Minimum av boyu 25 cm dir.

TÜKETİM ŞEKLİ
Izgaradan ziyade, buğulaması ya da tuzda yapılmış olanı olan ” tuzda levrek ” çok daha lezzetli olur.


TÜKETİM ZAMANI
LEVREK Tüketim Zamanı


LÜFER
LÜFER

L: Pomatomus saltator
Büyüklüğüne göre: Defneyaprağı,
Çinakop, Sarıkanat, Lüfer, Kofana
İ: Bluefish
A: Blaubarsch
F: Tassergal


Türkiye’deki suların ve İstanbul’un deyim yerindeyse en özel balığıdır. Boğaz sularının sultanı olarak adlandırılan lüfer, vaktinde avlamak için uğruna gümüş zoka döktürülmüş, edebiyatımıza girmiş çok renkli bir balıktır. Önemli edebiyatçılarımızın lüferle ilgili ya önemli bir anısı, ya da lüferi yazmışlıkları vardır.

Eski İstanbul’un en renkli kahramanlarından lüferin çocukluğundan iri yarı olmuşuna kadarki her halinin ayrı bir ismi vardır. Lüfer en küçüğünden en büyüğüne şöyle sıralanır ve adlandırılır: Defneyaprağı, çinakop, kaba çinakop, sarıkanat, lüfer ,kaba lüfer ve kofana.

Çok keskin dişlere sahip olan lüfer yırtıcı ve yamyam bir balıktır. Ustura gibi dişleriyle hemcinsleri dahil bütün balıkları, büyük bir iştahla saldırarak yer. Yaz aylarında Ege’den Marmara’ya, İstanbul Boğazı üzerinden Karadeniz’e çıkan lüfer sürüleri yumurta bıraktıktan sonra soğuk sularda kendini toplayarak yağ tutar. Eylül ayının ortasından itibaren de yağlanmış ve beslenmiş olarak yeniden İstanbul Boğazı’na girer.

ÜREME DÖNEMİ
En erken ikinci yaşlarından itibaren eşeysel olgunluğa ulaşan bu balıklarda üreme; bölge sularının sıcaklık durumuna bağlı olarak ilkbahar ortalarından yaz ortalarına kadar sürer. 0,75-1,25 mm çapındaki yumurtaları küresel olup pelajiktir.

 AV YASAĞI
Yapılan birçok bilimsel çalışmalarda lüferin ilk üreme boyunun 21 ile 24 cm’arasında değişmesine rağmen su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğde minimum av boyu 20 cm olarak belirtilmiştir. 15 Nisan-31 Ağustos tarihleri arasında çevirme ağları ile avcılığı yasaktır.

 TÜKETİM ŞEKLİ
Özel bir lezzeti olan lüferin ızgarası Türk Mutfağı’nın en duru, en leziz tatlarından biridir. Izgara dışında lüfer Türk Mutfağı’nın en renkli yemek malzemelerinden biridir. Sebzeli lüfer çorbasından beşamelli lüfere, kiremitte lüferden lüfer pilavına kadar ama malzemesi lüfer olan birçok yemek vardır. Lüferin bir boy ufağı sarıkanadın da ızgarası çok lezzetlidir. Çinakopun ise buğulaması mükemmel olur.

TÜKETİM ZAMANI
LÜFER Tüketim Zamanı


MERCAN
MERCAN

L: Pagellus erythrinus
M: Kırma Mercan
İ: Common pandora
A: Rotbrasse
F: Pageot commun

Vücut oval, iki yandan basıktır. Kafa oldukça kuvvetli, nokta burunludur. Ağız geniştir, ağzın içi ve solungaç kapakçıklarının iç tarafı siyah renklidir.

Sırt taraftan karın istikametine doğru, giderek açılan, düz ve hareli (koyulu açıklı) kırmızımsı-pembe renklidir.

Maksimimum uzunluk 60 cm; ortalama uzunluk 20-25 cm dir.

Dibi çamurlu – kumlu ve taşlı bölgelerde 60 m derinliğe kadar olan zeminde demersal olarak yaşar.

ÜREME DÖNEMİ
İlkbahardan sonbahara kadar yumurtlaması devam eder; yılda iki kez ürerler. Eşeysel olgunluğa 1-2 yaşında , 17-18 cm boyda ulaşır.

TÜKETİM ŞEKLİ
Tava, buğulama, ızgara, yahni, haşlama mayonezli, salata, kâğıt kebabı, pilavlı olarak tüketilir.

TÜKETİM ZAMANI
MERCAN Tüketim Zamanı


MEZGİT
MEZGİT

L: Merlangius merlangius  euxinus
M: Mavi mezgit
İ: Whiting
A: Merlan
F: Merlu

Kafası gövdesine orantılı büyüklükte olan Mezgitin ağzı büyüktür. Çenelerinde sivri dişler bulunur. Alt çenelerinde daima kısa bir bıyığı vardır. Gözleri iridir. Yanal çizgisi belirgin olup, kuyruğa doğru uzanır. Karın yüzgeci, göğüs yüzgeçlerinin bir parça önündedir.

Bu balığın en önemli karakteristik özelliği üç adet sırt yüzgeci ile iki adet anal yüzgecinin bulunmasıdır.

Başı, sırtı ve yan taraflarının üst kısmı boz-mavi veya sarı kurşunidir. Karnı gümüşi, parlak ve beyazdır. Göğüs yüzgeçlerinin kaidesi üzerinde yuvarlak siyah leke bulunur.

Maksimum uzunluğu 70 cm olup, Karadeniz’de ise 40 cm’dir. Ortalama uzunluğu 30-40 cm arasındadır. Karadeniz’de ise ortalama uzunluk 16 cm olup; ortalama ağırlığı 40 gr’dır.

ÜREME DÖNEMİ
Demersal balıklar içerisinde en fazla avı veren türün mezgit olduğu görülecektir. Bunun nedenleri; mezgitin yazın oluşan termoklin tabakasının altındaki büyük bir sahayı kullanabilmesi, fekonditesinin yüksek olması ve yıl boyunca üreme özelliğidir. Yapılan çalışmalarda mezgit balığının dişisinin yaklaşık 2 yaşında ortalama 15 cm boyunda üremeye başladığı tespit edilmiştir. Üreme, sonbahar ve ilkbahar aylarında çok yoğun olmak üzere yıl boyunca sürer. Yazın minimum seviyeye düşer. Üreme sıcaklığı 7-15 °C arasında değişir.

AV YASAĞI
Minimum av boyu 13 cm’dir. 1 Mayıs-1 Eylül arası genel av yasakları uygulanır.

TÜKETİM ŞEKLİ
Tava, buğulama, haşlama olarak tüketilir.

TÜKETİM ZAMANI
MEZGİT Tüketim Zamanı


ORFOZ
ORFOZ

L: Epinephelus marginatus
M: Sarı Hani, Arap
İ: Dusky grouper
A: Brauner Zackenbarsch
F: Mérou noir

Uzun ve yanlardan basık vücutludur. Kafa sırt ve yanlarında canlı iken görülen, ölünce kaybolan yeşilimsi sarı lekeler ve dikey bantlar bulunur. Ağız geniş olup her iki çenede iyi gelişmiş 4 adet köpek dişi ile küçük kesici dişler vardır.
Vücutta sırtta ve yanlarda çikolata, karında ise portakal-sarı renklidir.

Maksimum boy 100 cm.’dir. İstisnai olarak 150 cm kadar olanlarına rastlanır. Ortalama uzunlukları 20-80 cm’dir. Ağırlıkları ise 10-50 kg arasında değişir. 40-50 sene yaşarlar.

ÜREME DÖNEMİ
Üreme dönemi yaz mevsimidir; en yoğun üreme Temmuz’dadır. Protoginik hermafroditizm gözlenir. İlk eşeysel olgunluk boyu dişiler için ortalama 43.8 cm (minimum 36.7 cm), erkekler için ortalama 81.3 cm’dir (minimum 68.5 cm);ilk eşeysel yaşı dişiler ve erkekler için sırasıyla 5 ve 12 yaştır; popülasyondaki dişi:erkek oranı 4:1’dir.

AV YASAĞI
İlk eşeysel olgunluk boyu dişiler için ortalama 43.8 cm (minimum 36.7 cm), erkekler için ortalama 81.3 (minimum 68.5 cm) cm’dir.  Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını düzenleyen tebliğe göre minimum av boyu 45 cm’dir. 15 Haziran – 31 Temmuz tarihleri arasında her türlü istihsal vasıtası ile orfoz ve lagos avcılığı yasaktır.

TÜKETİM ŞEKLİ
Şiş, pilaki, çorba, buğulama ve tava olarak tüketilir.


ORKİNOS
Orkinos

L: Thunnus thynnus
M: Adi Orkinos, Ton Balığı, Mavi Orkinoz
İ: Northern bluefin tuna
A: Atlantischer Thunfisch
F: Thon rouge de l’Atlantique

Yuvarlak vücutlu, ön cephesi çok kuvvetli büyük balıktır. Başın arkası ve göğüs yüzgeci çevresi kalın ve iri, vücudun diğer tarafları küçük pullarla kaplıdır. İkinci sırt yüzgeci arkasında 9-10 ve anal  yüzgeci arkasında küçük yalancı yüzgeç vardır. Kuyruk yüzgeci bağlantısında biri büyük ve kuvvetli, ikisi küçük üç omurga bulunur. Karın yüzgeçleri arasında 2 adet kanatçık bulunur.  

Boyu en fazla 300 cm’dir. Genellikle 50-150 cm arasında olur. Ağırlığı 300-400 kilogramı bulabilmektedir.

Vücudun üst kısmı koyu mavidir. Göğüs bölgesi açık mavi olup, yanları ve karnı gümüşi-beyaz, gri lekelidir. Kuyruk yüzgeci mavimsi kahverengi, ikinci sırt yüzgeci portakal rengidir. Küçük yüzgeçleri siyah kenarla çevrilmiş sarı, diğer yüzgeçleri siyahtır

ÜREME DÖNEMİ
Eşeysel olgunluğa gelmeleri 3-4 yaşında olmaktadır. Bu balığın Karadeniz’de de ürediği araştırıcılar tarafından kanıtlanmıştır. Üreme dönemi ise Mayıs-Ağustos aylarını kapsamaktadır.

AV YASAĞI
Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını düzenleyen tebliğe göre minimum av boyu 115 cm, minimum av ağırlığı ise 30 kg’dır.15 Haziran-15 Mayıs arası avcılığı yasaktır. Serbest olduğu dönemde ise Uluslararası Atlantik Ton Balıklarını Koruma Komisyonunun (ICCAT) tarafından ülkemize verilen kota kadar avcılık yapılabilir. Kotanın dolduğu gün avcılık sona erer.  Orkinos avlamak için Bakanlıktan izin alınır. Bakanlığın izin verdiği tekneler tarafından avlanabilir. Avcı gemilerinde gözlemci bulundurmak zorunludur.

TÜKETİM ŞEKLİ
Eti çok lezzetlidir. Ekonomik değeri de çok yüksektir. Dış ülkelerde özellikle Japonya’da çok sevilen ve aranılan bir balıktır. Taze, kurutulmuş,  tuzlanmış ve konserve olarak yenilir. Karaciğerleri A vitamini bakımından çok zengindir.  Özellikle Sushi ve Sashimi olarak tüketilir.

TÜKETİM ZAMANI
Orkinos Tüketim Zamanı


PALAMUT
Palamut

L: Sarda sarda
Büyüklüğüne göre: Vanoz, Çingene Palamudu, Palamut, Kestane  Palamudu, Zindandelen, Torik, Sivri, Altı parmak, Peçuta
İ: Atlantic bonito
A: Bonito
F: Bonite à dos rayé

Uzun ve iri vücutludur. Kuyruk gövdesinin iki yanında büyük birer çıkıntı bulunur. Vücudu çok küçük pullarla kaplıdır. Başı çıplaktır. Sırt yüzgeçlerinin kaidesi boyunca ve göğüs yüzgeçlerinin üst tarafında, pullar daha büyüktür, yan çizgisi genellikle hafifçe girintili çıkıntılıdır. Başı ve ağzı büyüktür. Çenelerinde sivri ve batıcı dişler bulunur. Damak üzerinde de ayrıca küçük dişler vardır. Gözleri vücuduna göre küçüktür.

Palamutlarda sırt mavimtraktır. Gençlerde sırt üzerinde geniş ve koyu renkte, enine çizgiler bulunur. Yanlarının altı ve karın gümüşsüdür.

Azami uzunluğu 90 cm’ye kadar ulaşır. Ortalama 25-65 cm arasında bulunur.

Genel olarak küçüğüne palamut, büyüğüne torik adı verilen bu türün, muhtelif boylarına verilen isimler şöyledir.

Vonoz (0-10 cm), gaco (10-20 cm), çingene palamudu (20-30 cm), palamut (30-40 cm), kestane palamudu (40-45 cm), zindandelen (45-50), torik (50-60 cm), sivri (60-65 cm), altıparmak (65-70 cm), peçuta (75 ve daha fazla).

ÜREME DÖNEMİ
Yumurtlama yerleri genel olarak Karadeniz, Marmara ve Ege Denizi olmaktadır. Yumurtlamaları Mayıs ortasından, Haziran sonuna kadar devam eder. Zaman zaman bu süre klimatolojik ve hidrolojik değişikliklere bağlı olarak Temmuz ayına da sarkabilmektedir.

AV YASAĞI
1 Nisan-31 Ağustos Tarihleri arasında ağ dalyanları dahil her türlü  istihsal vasıtası ile avcılığı yasaktır. Ancak 15-31 Ağustos Tarihleri arasında çapari ile avcılığı serbesttir. Minimum av boyu 25 cm’dir.

TÜKETİM ŞEKLİ
Tavası, haşlaması, buğulaması, pilakisi, köftesi, ızgarası, torik kafasından çorbası ve özellikle de lakerdası yapılır.

TÜKETİM  ZAMANI
Palamut Tüketim Zamanı


SARDALYA
SARDALYA

L: Sardina pilchardus
M: Ateş Balığı
İ: European pilchard
A: Sardine
F: Sardine d’Europe

Vücut yuvarlak, yanlardan hafif basık, solungaç kapakları dalgalı görümündedir. Vücudun yanlarında ve sırta yakın bölgelerde siyah noktalar bulunur. Vücut üst tarafta yeşilimsi, yanlarda gümüşi beyazdır. Vücut hemen dökülebilen pullarla kaplıdır. Solungaç kapakçıklarının kiremitvari dalgalı gümüşlü olması ve vücudunun yanlarında sıra halinde siyah noktaların bulunması karakteristik özelliğidir. 10-25 cm arasında boyları değişmektedir. Sağlık için önemli bir yağ asidi olan Omega-3 açısından çok zengindir.

ÜREME DÖNEMİ
Ekseri sürü halinde dolaşırlar. Yaklaşık 20.000 yumurta bırakırlar. Adeta her dönem (Ocak, Kasım, Aralık dışında) ürerler.

AV YASAĞI
Minimum av boyu 11 cm’dir.

TÜKETİM ŞEKLİ
Özellikle Temmuz, Ağustos ayında asma yaprağında ızgarası, ayrıca Salamurası, buğulaması güzeldir.

TÜKETİM  ZAMANI
SARDALYA Tüketim Zamanı


SİNARİT
SİNARİT

L: Dentex dentex
M: Sinarit, Tongaba
İ: Common dentex
A: Zahnbrasse
F: Denti

Karagöz ailesinden olan Sinağrit Ege ve Akdeniz’in sert, hareketli ve kuvvetli bir balığıdır Maksimum uzunluk 100 cm; ortalama uygunluk 20-50 cm arasındadır.  Kabuklular, yumuşakçalar ve özellikle Mürekkep Balığı ile beslenir. Kuvvetli çenesiyle bir İstakozu rahatça kırıp, yiyebilir. Yazın kıyıların “taşlık, kayalık bölümlerinde; kışın da 300 m’ye” varan derinlerde küçük sürüler halinde yaşar. Etinin lezzeti ve ender avlanmasıyla çok kıymetli bir balıktır.

ÜREME DÖNEMİ
Ege Denizi’nde Nisan-Haziran arasında ürerler; ilk eşeysel olgunluk boyu erkekler için 34.6 cm, dişiler için 52 cm’dir.

AV YASAĞI
İlk eşeysel olgunluk boyu erkekler için 34.6 cm, dişiler için 52 cm olmasına rağmen Ticari Amaçlı Su ürünleri Avcılığını düzenleyen tebliğe göre minimum avlanma boyu 35 cm’dir.

TÜKETİM ŞEKLİ
Tava, ızgara (şiş, fileto), buğulama, kağıt kebabı, haşlama, pilaki ve tuzda balık olarak tüketilir.

TÜKETİM  ZAMANI
SİNARİT Tüketim Zamanı


TEKİR
TEKİR

L: Mullus surmuletus
M: Çuka Tekiri
İ: Striped red mullet
A: Gestreifte Meerbarbe
F: Rouget de roche

Kırmızımtrak renkli, küçük pullu, bıyıklı bir balık. 15-26 cm boyundadır. Barbunyaya çok benzer. Eti lezzetlidir. Dünyanın tropikal ve ılık denizlerinde yaşayan barbunyaya benzeyen bir balık. Barbunyadan daha yassı ve küçüktür. Denizlerimizdekiler 15 cm’yi geçmez. İrilerine balıkçılarımız çuka adını verirler. Atlantikte 25 cm, hatta 60 cm’ye kadar ulaşanlarına rastlanır. Çenesinde iki adet bıyık olduğundan “tekir” adıyla anılır. Eti lezzetli bir balıktır. Tanımayanlara “barbunya” diye satıldığı olur. Barbunyanın eti daha lezzetlidir. Çoğu parlak kırmızıdır. Diğerleri siyah, sarı lekeli ve çizgilidirler. Bıyıklarıyla kumları karıştırarak yiyecek araştırırlar. Deniz solucanları, karides ve yumuşakçalarla beslenirler. Dili bulunmaz. Çoğunlukla sürüler halinde dolaşırlar. Daha küçük balıklar tekir balığını takip ederek onun besin artıklarıyla geçinirler.

ÜREME DÖNEMİ
Eşeysel olgunluğa 1-2 yaşında erişir. Yumurtlama periyodu Marmara Denizi’nde Mayıs başından Temmuz sonuna kadar devam eder. Ege Denizi’nde ise Mart-Haziran, Akdeniz’de Mayıs-Ağustos ayları arasında ürerler.

AV YASAĞI
Minimum avlanma boyu 11 cm’dir.

TÜKETİM ŞEKLİ
Tava, ızgara, balık çorbasına (ilave edilir), kağıt kebabı, buğulama olarak tüketilir.

TÜKETİM  ZAMANI
TEKİR Tüketim Zamanı


TRAKONYA
TRAKONYA

L: Trachinus draco
M: Keteze Sokarı, Çarpan
İ: Greeter weever
A: Gewöhnliches Petermännchen
F: Grande vive

Vücudu silindir şeklinde ve uzundur. Ağız normalden büyüktür. Alt çenesi yukarıya doğru çıkıktır. Çenelerindeki dişler küçüktür. Burnu çok kısadır. Başının yan taraflarında bulunan gözleri yukarıya doğrudur. Gözlerinin yan taraflarında ikişer, üçer adet dikenleri vardır. Bu dikenler solungaç kapaklarında da bulunur.
Solungaç kapaklarının kaidesinde ve sırt yüzgecinin ilk üç ışınında zehirli bezler vardır.
Vücut rengi gri-kırmızı, sert tarafları kahverengi, sarı, karın tarafları ise gümüş beyazıdır. Vücudun yan taraflarında ve karnında yukarıdan aşağıya ve önden geriye doğru siyah çizgiler bulunur. Başın yanlarında ve solungaç kapaklarında mavi çizgiler vardır.
Maksimum uzunluk 45 cm (Karadeniz’de ise 36 cm); ortalama uzunluk 10-30 cm (Karadeniz’de ise 15-20 cm). dir.

ÜREME DÖNEMİ
Üreme dönemi ilkbahar ve yaz aylarını kapsamaktadır. 3 yaşında eşeysel olgunluğa ulaşan bu balıkların yumurta verimliliği 20.000 dolaylarındadır.   

TÜKETİM ŞEKLİ
Bu balıkların etleri gevrek, beyaz ve lezzetlidir. Az avlanmalarından dolayı yerel ve tamamen taze olarak pazarlanır. Ülkemizde ilgi görmeyen bu balık dış ülkelerde ekonomik değeri yüksek olan balıklardandır.

TÜKETİM  ZAMANI
TRAKONYA Tüketim Zamanı

ÖNEMLİ BİLGİ
Bu balıkların dikenli sırt yüzgeçlerinden başka, operkulumları üzerindeki geriye doğru uzanmış bulunan dikenleri, viper türü zehirli yılanlarınkine benzer güçlü bir nörotoksik zehir taşımaktadır. Balık öldükten sonra de bu zehiri taşımaktadır. Dikenlerini batırdıklarında şiddetli ağrılı ödem ve yaralar ve nöromüsküler blokaj, kardiyovasküler ve solunum deprasyonlarına yol açarlar. Yaralar üzerine balıkların etlerinin kesilip konulması ve yılan zehirlenmelerinde olduğu gibi yaraların emilip, zehirin bir kısmının dışarı alınması ve bölgenin potasyum permanganatlı suyla ya da amonyakla yıkanması önerilmektedir.  Şayet o anda amonyak yok ise üç-dört adet kibrit ucu ıslatılıp iğnenin battığı yere sürülebilir. Ancak bu tür önlem geçici olduğu için zehire maruz kalan kişi en kısa zamanda karaya çıkarılıp bir doktora veya hastaneye götürülmelidir. İlk tedavi yapılmadığı takdirde balığın vurduğu kişi büyük acılar içinde kıvranır, zehir vücuda yayılır, vurduğu yerdeki hücreleri öldürüp sinirleri zedeleyerek eli, kolu veya bacağı sakat bırakabilir. Kalbi zayıf olan kişilerin bu konuda son  derece dikkatli olmaları şarttır.

USKUMRU
USKUMRU

L: Scomber  scombrus
M: Çiroz, Kırma çiroz
İ: Atlantic mackerel
A: Gemeine Makrele
F: Maquereau commun

Türkiye sularında Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz’de bulunan uskumru yok olma tehlikesi yaşayan lezzetli bir balıktır. Uskumrunun yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunmasının iki temel nedeni vardır: Deniz kirliliği ve aşırı avlanma. Özellikle aşırı avlanma yüzünden uskumru sürüleri son yıllarda Marmara’ya ve Karadeniz’e çıkamadığından göçü sona ermiştir.

Ortalama boyu 20-25 santimetre olan uskumrunun yavrusuna ”vonoz”, 30-35 santimetre uzunluğundaki irilerine de ”lipari” adı verilir. Yağsız uskumruya ise ”çiroz” denir. Ortalama ağırlığı 110 gramdır.

Açık denizlerde sürüler halinde yaşayan uskumrunun en sevdiği balık hamsi, çaça, aterina ve çamukadır. Bunların yanı sıra diğer balıkların yavruları ve planktonla da beslenir. Buna karşın orkinos, kofana ve torik gibi etçil balıkların saldırısına uğrar. Çok çevik ve hızlı bir balık olan uskumru saatte altı yedi deniz mili sürate ulaşabilir.

Uskumru avı genelde gırgır ağlarıyla yapılır. Sürü eğer dipteyse dip ağları, uzatma, ığrıp ve manyat ağları da kullanılır. Uskumru ağın yanı sıra, gündüz zamanı oltayla da (çapari) avlanır.

ÜREME DÖNEMİ
Şubat sonu ve Mart başlarından itibaren Nisan ayında üreme devresini geçirirler. 3 yaşından itibaren eşeysel olgunluk dönemine girerler. Yumurta verimleri 300.000-450.000 arasında değişir.  

AV YASAĞI
Minimum av boyu 20 cm’dir.

TÜKETİM ŞEKLİ
Eti lezzetli olan uskumrunun ızgarası, tavası, dolması, buğulaması ve çirozu çok makbuldür. Tütsülenmiş ve konserve uskumru, balıkçılık endüstrisi gelişmiş Atlas Okyanusu ülkelerinin en önemli ihracat kalemi arasındadır.

TÜKETİM  ZAMANI
USKUMRU Tüketim Zamanı

ZARGANA
ZARGANA

L: Belone belone
M: Sargan, İğne Balığı, Deniz Çulluğu
İ: Garpike
A: Gewöhnlicher Hornhecht
F: Aguglia

Zargana (Belone belone), Belonidae familyasına ait uzun ve ince vücutlu bir deniz balığı türüdür.

60-70 cm, hatta bazen 1 m uzunluğa varır ve ortalama 18 yıl yaşar. Çaça, hamsi, kıraça ve çamuka gibi küçük balıklarla beslenir. Ilıman denizlerimizin yerli balıklarındandır. Kılıç balığının başlıca düşmanıdır. Vücut yapısıyla gayet çevik ve hızlı yüzen bir balıktır. Kendini korumak için su yüzeyine Sıçrayarak da ilerleyebilir. Lezzetli eti ticari açıdan değerlidir. Ilık ve sıcak kıyılardan hoşlanır ve her yaz iskele kıyılarında dolaşırlar. Ülkemiz sularında av dönemlerinde oldukça fazla bulunan bir balıktır. Sürü halinde yüzeyde gezen bir balık olduğundan şamandıralı özel bir olta ile avcılığı yapılır. Olta olabildiğince uzağa atılır ve hafif hafif çekilmeye başlanır. Oltanın atıldığı bölgede zargana varsa birkaç tanesi birden yeme atlar. Yakalanan balık oltadan kurtulmak için kendisinden beklenmeyecek bir çeviklikle zikzaklar çizer dışarılara zıplar.

Uzun ince yapılı, yelken balığına benzer bir okyanus-kıyı balığıdır. Okyanuslarda az rastlanır ama iskele kıyısında bol bulunur ve özellikle şamandıralı olta ile kıyıdan balıkçılığı yapılır. Kemikli kıvrak ve ince yapılı ege ve Akdeniz’de çoklukla bulunan kıvrak hızlı ve gece-gündüz aktif yelken balıklarıdır.

ÜREME DÖNEMİ
İlkbahardan Sonbahara kadar üreme süresince 30-50000 yumurta döker.  

TÜKETİM ŞEKLİ
Tavası, çorbası, ızgarası ve yahnisi güzeldir.

TÜKETİM  ZAMANI
ZARGANA Tüketim Zamanı

HANGİ BALIK? / NASIL TAKIM? / NE TÜR YEM?

Balık

Yöntem

Kıyıdan

Tekne

Kullanılacak Yem

Akya

Sürütme (Sırtı)

 

 

hayır

 

 

evet

Peşpeşe takılmış çift kaşık.

Plastik sübye (yapay yem) 

Uzun Olta

Canlı, ölü; lüfer, zargana, kalamar

Bırakma

Akyem istavrit, zargana

Atıp çekme

 

 

evet

Yapay yem

Fly takımı

Fly takımı, fly yemleri streamer.

Barbunya

Telli sarkıtma

 

 

hayır

 

 

evet

Kurt

Berlam

Parakete

 

 

hayır

 

 

evet

Akyem, karides, midye

Sarkıtma

Ceylan

Sürütme

 

 

hayır

 

 

evet

Yapay balık, kaşık, canlı yem, akyem.

Fly takımı

Fly takımı ve yamleri, streamer

Atıp çekme

 

 

evet

Yapay balık, kaşık 

Çipura

Köstekli savurma

 

 

evet

 

 

hayır

Yengeç, mamun, sulünes, midye, karides, sübye

Dip sürütmesi

 

 

hayır

 

 

evet

Zokalı takım

Dülger

Dip sürütmesi

 

 

hayır

 

 

evet

Karides, sulünes, midye, akyem

Parakete

Akyem, sülünes

Dil, Pisi

Çatal bedenli sarkıtma

 

 

hayır

 

 

evet

Akyem, karides, kurt

Eşkina

Dip sürütmesi

 

 

hayır

 

 

evet

Karides, sülünes (bazen midye)

Mavrukalı sürütme

Yemli sarkıtma

 

 

evet

Gelincik

Köstekli sarkıtma

 

 

evet

 

 

hayır

Midya

Parakete

 

 

hayır

 

 

evet

Midye, küçük küçük kesilmiş dana yüreği

Gelincik sepeti

Kırılmış midye, çağanoz

Hamsi

Çapari

 

 

hayır

 

 

evet

Beyaz tüy (Olta ile avı rastgeledir)

Hani

Köstekli sarkıtma

 

 

hayır

 

 

evet

Midye, karides, sübye, akyem

İspari

Çift köstekli savurma

 

 

evet

 

 

evet

Midye, sülünes, karides

İskorpit, Lipsoz

Zokalı takım

 

 

evet

 

 

hayır

Akyem

Sürütme

 

 

hayır

 

 

evet

Parakete

İstavrit

Çapari

 

 

evet

 

 

evet

Beyaz tüy

Atıp çekme (Sıyırtma)

Kuyruk altı, tüylü çapari iğnesi

Yemli sarkıtma

Kuyruk altı, akyem, kurt

Pirçol zokalı takım

 

 

hayır

Kuyruk altı, akyem (iri istavrite)

İzmarit,İstrangilos

Yemli çapari

 

 

hayır

 

 

evet

Midye, karides, sülünes, akyem

Yemli sarkıtma 

 

 

evet

Kalkan

Telli çatal beden

 

 

hayır

 

 

evet

Akyem

Parakete

Karagöz, sargos

Köstekli sarkıtma

 

 

evet

 

 

evet

Midye, sülünes, karides, hamur, akyem

Yeldirme

Midye, sülünes, karides, mamun eti, çağanoz, akyem

Pirçol zokalı takım

 

 

hayır

Şamandıralı takımlar

 

 

evet

Kaya balığı

Çift köstekli sarkıtma

 

 

evet

 

 

evet

Midye

Kefal

Çarpma

 

 

evet

 

 

hayır

Çarpma takımı

Kıbrıs

Ekmek

Kamışlı sarkıtma

Hamur, kurt, garos

Kılıç

Parakete

 

 

hayır

 

 

evet

Bütün akyem.

Kılıç balığı takımı

Sürütme

Doğal veya yapay yemli 

Kırlangıç

Dip sürütmesi

 

 

hayır

 

 

evet

Akyem (izmarit, istavrit, zargana)

Zokalı takım

Tel terazi beden

Parakete

Kolyoz

Çapari

 

 

evet

 

 

evet

Kırçıl tüy (kıyıdan makinalı takım)

Atıp çekme

Kuyruk altı

Yemli sarkıtma

Kuyruk altı, akyem, kurt

Pirçol zokalı takım

 

 

hayır

Kuyruk altı, akyem

Lahoz

Sürütme (Sırtı)

 

 

hayır

 

 

evet

Yapay balık, kaşık

Uzun olta

Kaşık, canlı yem

Parakete

Akyem, sübye, ahtapot, kalamar

Zokalı takım

Akyem

Levrek

Sürütme (Sırtı)

 

 

hayır

 

 

evet

Yapay balık, kaşık

Dip sürütmesi

Karides, mamun

Uzun olta

Gümüş, ispari, sübye, yavru yılanbalığı, ilarya

Savurma dip takımı

 

 

evet

 

 

hayır

Kıyı bırakma takımı

Parakete

 

 

evet

Lüfer, Kofana, Sarıkanat

Atıp çekme

 

 

evet

 

 

hayır

Kuyruk altı, kaşık

Mantarlı takım

Yaprak yem (izmarit, istavrit, zargana, kolyaz, kupes)

Yünlü, yüksük

 

 

evet

Karadan makinalı takım, sandaldan genelde el oltası.

Zokalı dip takımı

 

Zokalı sarkıtma

 

 

hayır

 

Çarpma

 

 

evet

Çarpma takımı

Uzun olta

 

 

hayır

Canlı,tekgöz, yaprak zargana

Sürütme (Sırtı)

Kaşık

Seğirtme

Civalanmış seğirtme takımı

Çatal köstekli mavruka

Kıraça, hamsi

Çapari

Kırçıllı, beyaz veya kırmızı tüy.

Melanurya

Dip sürütmesi

 

 

hayır

 

 

evet

Karides, midye akyem, sülünes

Pirçol zokalı takım

Sürütme (Sırtı)

Kaşık

Mercan, Fangri, Mırmır, Trança

Köstekli sarkıtma

 

 

hayır

 

 

evet

Karides, sübye, ahtapot, midye, sülünes, akyem

Dip sürütmesi

Parakete

Zokalı takım

Mezgit

Köstekli sarkıtma

 

 

hayır

 

 

evet

Midye, akyem, karides, sülünes

Mığrı

Mavrukalı takım

 

 

hayır

 

 

evet

Akyem

Parakete

Dip sürütmesi

Akyem, karides, sübye

Minakop

Dip sürütmesi

 

 

hayır

 

 

evet

Karides, midye

Orfoz

Bırakma

 

 

hayır

 

 

evet

Sübye, kalamar, ahtapot, akyem

Zokalı takım

Uzun olta

Zargana, iskorpit, ispari

Sürütme (Sırtı)

Yapay balık, sübye, kaşık

Orkinos

Sürütme (Sırtı)

 

 

hayır

 

 

evet

Kaşık, yapay balık, sübye

Atıp çekme

Kaşık, yapay kalamar

Fly takımı

Fly yemleri, streamer, popper

Orkinos takımı

Bütün akyem (uskumru, palamut, lüfer)

Palamut, Torik

Atıp çekme 

 

 

evet

 

 

hayır

Yünlü, seğirtme, kaşık, yapay balıklar

Seğirtme

 

 

hayır

 

 

evet

Civalanmış seğirtme takımı

Zokalı sarkıtma

İstavrit, izmarit, uskumru, hamsi

Çapari

Kırmızı, beyaz, kırçıllı tüy

Fly takımı

Fly takımı ve yemleri, stremer

Çarpma

 

 

evet

 

Çarpma takımı

Sarı kuyruk (Avcı)

Sürütme (Sırtı)

 

 

hayır

 

 

evet

Peşpeşe takılmış çift kaşık.

Plastik sübye (yapay yem) 

Uzun Olta

Canlı, ölü; istavrit, zargana, kalamar

Bırakma

Akyem istavrit, zargana

Atıp çekme

 

 

evet

Yapay yem

Fly takımı

Fly takımı, fly yemleri streamer

Sinarit

Sürütme (Sırtı)

 

 

hayır

 

 

evet

Suni balık veya sübye, kaşık 

Uzun olta

Zargana, ispari, istavrit, iskorpit, uskumru, akyem

Bırakma

Parakete

Trakonya

Çapari

 

 

hayır

 

 

evet

Beyaz tüy

Trança

Bırakma

 

 

hayır

 

 

evet

Sübye, kalamar, karides, midye, akyem

Parakete

Köstekli sarkıtma

Uskumru

Çapari

 

 

evet

 

 

evet

Kırçıllı, siyah tüy

Pirçol zoka

Kuyruk altı, akyem

Yemli sarkitma

Kaşık

Sürütme (sırtı)

 

 

hayır

Akyem, kurt

Zargana

Çarpma

 

 

evet

 

 

evet

Beyaz tüylü takım

Şamandıralı takım

Kendi eti

Sürütme (Kaşık)

 

 

hayır

Kaşık

Su üstü sürütmesi

Ham ipek, kuyruk altı

Kepçe

Sandalın burnuna lüks lambası asılır.

Kişi sayısı ve fiyatlar ( TL )

 KİŞİ SAYISI

GÜNÜBİRLİK

2 GÜNLÜK

3 GÜNLÜK

 1 – 6 Kişi

1.000 TL

2.000 TL

3.000 TL

 7– 12 Kişi

1.900 TL

3.800 TL

5.700 TL

 13 – 19 Kişi

2.700 TL

5.400 TL

8.100 TL


ÖNERDİĞİMİZ GULETLER
;
1 – 6 Kişi / Sea Star
7 - 12 Kişi / Harmonia
13 - 19 Kişi / Tanyeli 1
20 ve üzeri kalabalık gruplar için B&B teknemiz hizmet vermektedir.


BALIK AVI TURLARINDA KULLANDIĞIMIZ TEKNELER;
Balık Avı Turlarında kullandığımız tekneler kendi filomuza ait , yaz sezonu süresince kabin charter ve özel kiralamalarda
kullandığımız teknelerdir. Dolayısıyla günaşırı kiralama yapan misafirlerimiz her kabinde ayrı duşu ve tuvaleti olan konforlu
kabinlerde  konaklamalarını yapacaklardır.  Balık avı turlarını ; filomuza ait  standart , standart üstü
ve lüks kategoride teknelerle gerçekleştirmekteyiz. Günlük tur tekneleri , balıkçı tekneleri misafirlerimizin
konforu ve güvenliği için kullanılmamaktadır. Bu kavramlar kesinlikle gözünüzü korkutmasın ! Barbaros
Yatçılık Balık Avı Turlarında her bütçeye ve gruba uygun teknelerimiz mevcuttur. Kışın da hafta sonları güneşin
ve denizin tadını Barbaros Yatçılık'ın Bodrum Balık Avı Turlarıyla yaşayabilirsiniz.


TUR GÜNLERİ ve DÖNEMLERİ
;
Ekim ayı sonu ve Nisan ayı ilk haftası
Cuma – Cumartesi ve Pazar
Günü birlik turlar: 08:00 – 19:00 arasıdır.

Daha kalabalık grup fiyatlamaları için info@barbarosyachting.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

FİYATA DAHİL HİZMETLER;
•Liman masrafları ve çıkış 
•Seyir belgesi ve gerekli işlemler için gemi acentesi masrafları
•Palamar ücretleri 
•Mürettebat servisi 
•Kullanma suyu 
•Dizel ve benzin giderleri 

FİYATA DAHİL OLMAYAN HİZMETLER;
•Yat kumanyası ve içecekler
•K.D.V. 
•Havaalanı transferleri 

İPTAL KOŞULLARI:
Rezervasyon gerçekleştirildikten
Tur tarihinden 1 hafta öncesine kadar olan iptallerde: Rezervasyon tutarının tamamı iade edilir.
Tur tarihinden 3 gün önce gerçekleşen iptallerde: Toplam tutarın % 50’si iade edilir.
Tur tarihinden 1 gün önce gerçekleşen iptallerde: Para iadesi yapılmaz.
Rezervasyonunuzu ileri bir tarihte erteletebilirsiniz.
Ödemenizi web sitemizde yer alan online ödeme alanından kredi kartı ile , banka havalesi ya da mail orderla gerçekleştirebilirsiniz.

On-Line Ödeme

Önerdiğimiz Guletler

Önerdiğimiz Guletler.

>